Ont i fotleden

Har du ont i fotleden? Det kan kännas av på en mängd olika sätt. Det kan kännas som en molande värk så väl som att du kan uppleva en stark smärta. Det kan finnas flera olika orsaker till att du har ont i fotleden.

En av de allra vanligaste anledningarna till att ha ont i fotleden är att du har stukat foten eller vrickat den. Dock kan det även röra sig om ett brott på foten, så väl som att det kan vara en överbelastning vid träning. Ibland har du ont i fotleden på grund av en sjukdom så som till exempel artrit eller ischias. Är det en stukning du drabbats av, så märks det oftast av redan när du gör det så väl som att efter du stukat foten så kommer den svullna upp och det känns varmt. Det kan även bli blånader och blåmärken.

Vill du köpa ankelskydd? Sportsrehab.se är en komplett online butik med många olika ankelskydd

Symptom och behandling

Det du direkt känner av som symptom är att det gör ont i fotleden, samt att det kan bli varmt och svullet. Det är ett tecken på att en skada uppstått. Dock kan dessa symptom även vara ett tecken på en infektion. Gikt och artrit kan även ge smärta i fotlederna.

Om du har ont i fotleden så vill du så klart bli behandlad för det. Dock måste du först ta reda på varför du har ont. Ofta vet man med sig vad som orsakat smärtan, som när man vrickat foten under idrottsutövning. Kyl direkt ner foten när det händer och sedan kan du på egen hand tejpa foten eller investera i ett ankelskydd. Avlastning kan göras genom att använda kryckor. Ibland har man dock ont, utan orsak, eller man vet inte varför smärtan har uppstått. Gör det då ont, och denna smärta inte avtar, eller om du inte kan stödja på foten alls så är det att rekommendera att du söker vård. Samma sak om du ser att din fot har en konstig vinkel. Skulle fotens svullnad inte gå ner efter ett par dagar så är det även då en god idé att uppsöka en läkare.